ERP dla mrożonych owoców i warzyw – nowoczesne oprogramowanie od AKANEASprawne zarządzanie przepływem towarów i informacji w branży spożywczej ma olbrzymie znaczenie. Pozwala utrzymać dobrą pozycję na trudnym rynku, gdzie marże są niewielkie, a konkurencja jest olbrzymia.

Wszystkie firmy nieustannie szukają sposobów na optymalizację procesów produkcyjno-dystrybucyjnych. Jednym z rozwiązań może być wdrożenie systemów ERP dla mrożonych owoców i warzyw oraz świeżych produktów.

Kluczowe funkcjonalności oprogramowania dla branży spożywczej

Obsługa dużej liczby transakcji, kontrolowanie terminów przydatności oraz utrzymanie pełnej identyfikowalności każdego z towarów to tylko nieliczne wyzwania, przed którymi każdego dnia stają przedstawiciele branży spożywczej.

Dla nich wykorzystanie odpowiedniego oprogramowania ERP i WMS potrafi być wielkim wsparciem, zwłaszcza gdy postawi się na właściwe produkty.

Obecnie do wyboru są:

  • systemy ogólne z opcją personalizacji,
  • dedykowane produkty ERP dla branży spożywczej.

Które z rozwiązań sprawdza się lepiej?

Klasyczny system ERP a dedykowane systemy ERP dla mrożonych owoców i warzyw oraz innych produktów spożywczych

Wszystko zależy oczywiście od wybranego modelu działania oraz specyfiki branży i firmy. Zazwyczaj ogólne systemy ERP, tworzone przez doświadczonych programistów to produkty proste i dość funkcjonalne. Tego typu rozwiązań na rynku jest naprawdę sporo. Często składają się z modułów, co ułatwia dopasowanie produktu do klienta. Nie są jednak w pełni dopasowane do konkretnego sektora gospodarki, stanowiąc wygodny kompromis i sposób na częściową optymalizację procesów w przedsiębiorstwie.

Inną opcją jest oprogramowanie dedykowane dla konkretnej branży, jak choćby Konnect’Agro od AKANEA. Przy tworzeniu takich systemów ERP z programistami współpracują specjaliści od produkcji i dystrybucji żywności, co pozwala zbudować rozwiązanie, idealnie wpisujące się w potrzeby wytwórców produktów spożywczych oraz powiązanych z nimi podmiotów. Wszystko po to, by przepływ towarów i informacji o nich był jak najbardziej płynny.

ERP dla mrożonych owoców i warzyw a mniejsze marnotrawstwo żywności

Systemy ERP integrują działy firmy, dając wszystkim upoważnionym jednostkom dostęp do aktualizowanych na bieżąco baz danych. Dzięki temu można szybko i skutecznie zoptymalizować codzienne procesy produkcyjne, przetwórcze lub dystrybucyjne, a także podejmować lepsze decyzje biznesowe, w oparciu o rzetelne dane a nie tylko przypuszczenia i opinie.

W branży spożywczej brak optymalizacji lub mało wydajny przepływ informacji często prowadzą do zniszczenia produktów, a to generuje straty finansowe i wizerunkowe oraz szereg dodatkowych kosztów, na przykład związanych z utylizacją zepsutej żywności oraz koniecznością opłacenia kar za niewywiązanie się z zamówienia.

System ERP pomaga zatem lepiej zarządzać dostępnymi zapasami, przepływem surowców, zamówieniami, by do minimum ograniczyć jakiekolwiek straty i niepotrzebne koszty.

Pełna traceability a nowoczesne ERP dla mrożonych owoców i warzyw

Choć poszczególne elementy systemu ERP dla mrożonych owoców i warzyw oraz produktów spożywczych świeżych mogą się różnić, to w obu przypadkach podstawą pozostaje konieczność utrzymania pełnej identyfikowalności każdej partii towaru.

Wymagają tego przepisy oraz względy bezpieczeństwa, by bez trudu można było prześledzić historię każdego produktu od chwili dostarczenia go do zakładu produkcyjnego lub przetwórczego aż do finalnego konsumenta. Takie możliwości daje nowoczesne ERP, zwłaszcza gdy postawi się na sprawdzone rozwiązania, jak choćby oprogramowanie od AKANEA.

Oprogramowanie od AKANEA – sposób na optymalizację działania firmy

Konnect’Agro to produkt oferowany przez firmę AKANEA. Jest przeznaczony do nadzorowania przepływu żywności (świeżej i mrożonej) w całym łańcuchu – od produkcji i przetwórstwa, przez magazynowanie, aż do końcowej dystrybucji do podmiotów detalicznych.

System pozwala na optymalizację zarządzania produkcją i magazynem, przy równoczesnej oszczędności czasu i większej wydajności każdego procesu logistycznego. Gwarantuje pełne traceability wszystkich produktów, co przekłada się na wzrost bezpieczeństwa, lepszą organizację zadań oraz mniejsze ryzyko wystąpienia pomyłek. Praktyczne etykiety z kodami kreskowymi zapewniają łatwy i skuteczny dostęp do wszystkich niezbędnych informacji. Do uzyskania wysokiej identyfikowalności każdej partii towarów przydają się systemy znormalizowanej identyfikacji GS1.

Oprogramowanie oferuje też funkcjonalności systemów WMS, pozwalając na kontrolę przepływu towarów i informacji oraz nadzorowanie stanów magazynowych w czasie rzeczywistym.

Dzięki temu zawsze ma się pełną kontrolę nad tym, co dzieje się z danym produktem, można prześledzić jego historię lub ograniczyć marnowanie żywności, wynikające z niewłaściwego i mało wydajnego sposobu zarządzania przedsiębiorstwem lub łańcuchem dostaw.

Nowoczesna firma przyszłości a ERP dla mrożonych owoców i warzyw

Duża konkurencja na rynku spożywczym sprawia, że optymalizacja w oparciu o nowoczesne technologie, cyfryzację i automatyzację jest obecnie podstawą do utrzymania dobrej pozycji i szerokiego grona klientów. Warto stawiać na sprawdzone rozwiązania, dzięki którym firma jest w stanie stabilnie się rozwijać oraz każdego dnia dbać o najwyższą jakość oferowanych produktów. Takie możliwości daje właśnie Konnect’Agro od AKANEA.