ERP dla przemysłu spożywczego Firmy z sektora spożywczego rozwijają się coraz prężniej, próbując sprostać zmieniającym się potrzebom konsumenckim oraz nieustannie rosnącej konkurencji. W takiej sytuacji coraz więcej podmiotów szuka sposobu na optymalizację zadań.

Jednym z rozwiązań jest postawienie na cyfryzację i automatyzację firmy, która dzięki temu zyska większą efektywność przy mniejszych kosztach prowadzenia procesów logistycznych. Kluczem do sukcesu jest jednak znalezienie odpowiedniego oprogramowania do zarządzania przedsiębiorstwem w branży spożywczej.

Jakich produktów ERP używać i na jakie rozwiązania postawić, by wdrożenie systemu przyniosło jak najwięcej korzyści?

ERP dla przemysłu spożywczego – nowoczesne podejście do tradycyjnej branży

Nowoczesne rolnictwo od pewnego czasu zwraca się w stronę automatyzacji procesów i digitalizacji obiegu informacji. Pozwala to znacząco zwiększyć efektywność pracy nie tylko u rolników, ale też w firmach zajmujących się przetwórstwem lub dystrybucją żywności.

Świeże produkty spożywcze zaliczają się bowiem do towarów o często krótkim terminie przydatności do spożycia. W ich przypadku każdy dodatkowy dzień przeznaczony na magazynowanie lub transport może doprowadzić do pogorszenia jakości produktu, a niekiedy nawet do całkowitego zepsucia żywności, co generuje straty finansowe i wizerunkowe, na co producenci i dystrybutorzy z branży spożywczej zdecydowanie nie mogą sobie pozwolić.

Dlatego też coraz szersze grono przedsiębiorców decyduje się na wdrożenie w swoich zakładach nowoczesnych systemów informatycznych typu ERP, które pozwalają na skuteczne zarządzanie zasobami firmy.

Dlaczego ERP dla przemysłu spożywczego jest tak ważne?

W branży spożywczej należy utrzymać balans między potrzebami produkcyjnymi i oczekiwaniami rynku, a zapewnieniem odpowiedniej przestrzeni do przechowywania wytworzonych towarów o krótkim terminie przydatności.

Wymaga to zatem pełnej kontroli nad stanami magazynowymi, monitorowania zamówień oraz sprawnej wymiany informacji między wszystkimi działami w przedsiębiorstwie, a także z podmiotami powiązanymi w ramach spożywczego łańcucha. Do tego niezbędny jest odpowiednio dobrany system ERP dla przemysłu spożywczego.

Nowoczesne oprogramowanie to bowiem sposób na szybkie reagowanie na realne potrzeby rynku i konsumentów. System nieustannie nadzoruje stany magazynowe, pozwala na identyfikację partii towarów i warunków, w jakich są one przechowywane oraz daje szansę na kontrolowanie wielkości produkcji. Wszystkie dane są dostępne w czasie rzeczywistym dla wszystkich zaangażowanych osób.

System ERP dla przemysłu spożywczego przydaje się do usprawnienia i automatyzacji pracy w magazynie oraz w biurze. Stosuje się go do uproszczenia procesów księgowych lub sprawniejszej obsługi zamówień. Dzięki temu żmudne, ale powtarzalne działania, które zespołowi pracowników zajmowałyby wiele czasu, mogą być wykonywane automatycznie przez odpowiednio dopasowane oprogramowanie i maszyny.

Tak kompleksowa optymalizacja procesów w branży spożywczej to szansa na ciągły rozwój przedsiębiorstwa, zyskanie zaufania ze strony klientów oraz wyprzedzenie konkurencji.

Jak wybrać idealny system ERP dla przemysłu spożywczego?

Na rynku można znaleźć wiele systemów ERP, tworzonych przez firmy z branży IT. Niektóre rozwiązania to produkty ogólne, które dopiero dopasowuje się do indywidualnych potrzeb klienta. Oprócz nich można spotkać narzędzia dedykowane dla konkretnej branży, co znacząco ułatwia wdrożenie oraz zwiększa funkcjonalność takiego oprogramowania.

Czym się kierować, podczas poszukiwań systemu ERP dla przemysłu spożywczego? Podstawą jest oczywiście stawianie na oprogramowanie, wpisujące się w realia danej branży – pod względem specyfiki konkretnego sektora gospodarczego, a nawet stosowania odpowiedniej terminologii. System ERP wykorzystujący język branżowy pozwala poprawnie etykietować towary oraz prawidłowo oznaczać je do późniejszej identyfikacji na każdym etapie produkcji lub dystrybucji.

Branża spożywcza nieustannie się zmienia. Warto zatem stawiać na systemy ERP, które umożliwiają integrację z innymi rozwiązaniami, stosowanymi w biznesie, a także pozwalającymi na korzystanie z posiadanych zasobów danych w czasie rzeczywistym, również za pośrednictwem urządzeń mobilnych. Ułatwia to wymianę informacji, skraca czas potrzebny na podejmowanie decyzji oraz usprawnia realizację wszystkich zadań. Nowoczesny system ERP dla przemysłu spożywczego musi iść bowiem z duchem czasu.

Konnect’Agro – rozwiązanie od AKANEA dla nowoczesnych firm spożywczych

Gdy szuka się zatem oprogramowania dla branży spożywczej, warto zdecydować się na sprawdzone rozwiązania, przygotowane przez profesjonalistów IT we współpracy z ekspertami z sektora spożywczego. Właśnie tak powstało Konnect’Agro od AKANEA, czyli system łączący funkcjonalność ERP z systemem magazynowym WMS.

W efekcie stworzono idealne narzędzie do optymalizacji procesów logistycznych w zakładach produkcyjnych lub przetwórczych oraz we wszystkich współpracujących z nimi podmiotach.

System Konnect’Agro można łatwo zintegrować z innymi rozwiązaniami, a modułowa konstrukcja pozwala perfekcyjnie dopasować go do potrzeb konkretnego zakładu, by wszystkie procesy odbywały się efektywniej i ekonomiczniej, z korzyścią dla producentów oraz finalnych konsumentów, którzy otrzymają produkty najwyższej jakości szybciej i wygodniej.

AKANEA – praktyczne i efektywne oprogramowanie dla przemysłu spożywczego

AKANEA specjalizuje się w nowoczesnym oprogramowaniu dla firm z sektora spożywczego. Nieustannie rozwijamy i aktualizujemy nasze systemy, by jak najlepiej wpisywały się w potrzeby tej wymagającej branży. Pozwala to uzyskać większą efektywność i poprawność procesów, skrócić czas dostaw oraz poprawić identyfikowalność każdej partii towaru – wszystko dla dobra i bezpieczeństwa końcowych odbiorców.