Na polskim rynku pojawiają się coraz różniejsze owoce. Oprócz popularnych jabłek i gruszek, uprawianych od lat, sprzedawanych lokalnie lub eksportowanych do krajów europejskich lub poza Unię, pojawiają się też nowe produkty. Jednym z nich jest choćby jagoda kamczacka. To właśnie promocją tego owocu w szczególności zajmuje się Polskie Stowarzyszenie Producentów i Przetwórców Owoców.
Czym zajmuje się organizacja? Jakie są jej główne założenia oraz jakie korzyści oferuje dla producentów owoców, a jakie dla przetwórców? Czy zajmuje się też innymi owocami, poza jagodą kamczacką?
Polskie Stowarzyszenie Producentów i Przetwórców Owoców – najważniejsze założenia
Polskie Stowarzyszenie Producentów i Przetwórców Owoców zostało powołane do życia w 2019 roku. Jego podstawowym zadaniem jest zrzeszanie podmiotów, zajmujących się w naszym kraju produkcją oraz przetwórstwem owoców, a zwłaszcza jagód: jagody kamczackiej, jeżyny, agrestu, porzeczki, maliny i truskawki.
W swoich szeregach instytucja ma plantatorów z niemal całego kraju, choć główny trzon jej działalności wiąże się z Lubelszczyzną, gdzie również znajduje się siedziba stowarzyszenia.
PSPiPO powstało przede wszystkim jako odpowiedź na brak zbytu na jagodę kamczacką w naszym kraju. W ciągu trzech lat organizacja zaczęła się rozrastać, by jak najlepiej realizować swoje cele, czyli:
- łączenie producentów i przetwórców,
- zapewnienie zbytu towarów dla plantacji należących do stowarzyszenia,
- wspieranie podmiotów polskich w zbywaniu produktów na rynkach zagranicznych (głównie unijnych),
- budowanie renomy i pozycji w branży produkcji i przetwórstwa owoców dla mniej popularnych odmian jagód (zwłaszcza jagody kamczackiej),
- opracowywanie standardów oraz norm dla plantacji owocowych,
- zwiększenie zasięgu działania i dostępności do przemysłu dla mniejszych producentów jagód,
- wsparcie merytoryczne, szkolenia i konferencje branżowe dla podmiotów zrzeszonych w organizacji.
Polskie Stowarzyszenie Producentów i Przetwórców Owoców – wspólne działanie szansą na sukces
Do organizacji należą producenci i przetwórcy owoców, którzy dzięki temu mają lepszy dostęp do wiedzy oraz nowych rynków zbytu. Stowarzyszenie nie współpracuje z podmiotami niezrzeszonymi, co stanowi korzyść dla podmiotów, wstępujących w jej szeregi.
Bycie częścią organizacji dla producentów oznacza wsparcie w zbycie owoców, a dla przetwórców dostęp do wysokiej jakości owoców, w pełni dopasowanych do zróżnicowanych potrzeb konkretnych sektorów przetwórczych (np. produkcji soków, wina etc.).
Dzięki dobrej organizacji, prowadzeniu statystyk oraz skutecznej wymianie informacji, Polskie Stowarzyszenie Producentów i Przetwórców Owoców może w znacznym stopniu kontrolować ceny produktów oraz oferować swoje towary do szerszego grona odbiorców, w tym dla przemysłu, wymagającego znormalizowanych, dużych i regularnych dostaw wysokiej jakości.
PSPiPO – jakimi owocami się zajmuje?
Polskie Stowarzyszenie Producentów i Przetwórców Owoców koncentruje się na jagodach, a spośród nich zwłaszcza na jagodzie kamczackiej, która dała powód do założenia tej organizacji.
Do innych owoców, znajdujących się w obszarze szczególnych zainteresowania stowarzyszenia zaliczają się jednak także borówka amerykańska oraz świdośliwy.
Polskie Stowarzyszenie Producentów i Przetwórców Owoców – sposób na skuteczniejsze promowanie polskiego przemysłu rolnego
W PSPiPO zauważono, że wspólne działanie i konsolidacja pracy potrafią przynosić dobre rezultaty, zwłaszcza gdy wprowadza się na rynek nowe produkty. Dzięki temu udaje się nawiązać lepsze kontakty biznesowe oraz dotrzeć do szerszego spektrum klientów.
Oprócz skutecznych działań biznesowych, warto też zadbać o perfekcyjne zorganizowanie własnej firmy produkującej lub przetwarzającej owoce. A do tego przydaje się nowoczesne oprogramowanie, zgodne z restrykcyjnymi standardami międzynarodowymi.
Takie możliwości daje KONNECT’AGRO. Jeśli zatem szukasz sprawdzonych rozwiązań, skontaktuj się z nami, by poznać rozwiązanie szyte na miarę Twojej firmy.