Przeliczanie sztuk na kilogramy – optymalizacja pracy w branży spożywczejBranża spożywcza przechodzi w ostatnim czasie olbrzymią metamorfozę, zwracając się w stronę coraz bardziej zaawansowanych technologii oraz nowoczesnych narzędzi, wprowadzających do tego tradycyjnego obszaru cyfryzację i automatyzację wielu procesów. Jednym z ciekawszych rozwiązań jest przeliczanie sztuk na kilogramy (lub masy na sztuki) przy pomocy specjalnych urządzeń.

Dlaczego jest to tak ważne i w jaki sposób wpływa na codzienną pracę? Co zrobić, by zoptymalizować realizację poszczególnych zadań w sektorze produkcji, przetwarzania lub magazynowania towarów spożywczych?

Dlaczego liczenie ręczne jest nieopłacalne – automatyczne przeliczanie sztuk na kilogramy i odwrotnie

Podstawowym sposobem określania liczby jednostek towaru w wielu przypadkach jest liczenie ręczne. Najczęściej jednak metoda ta nie zalicza się do zbytnio efektywnych i praktycznych. Można to zaobserwować choćby na przykładzie branży spożywczej, w której każdego dnia do producentów i przetwórców trafiają tysiące owoców, warzyw lub innych towarów, wymagających przeliczenia na etapie przyjęcia surowców, produktów lub półproduktów przy dostawach towaru do magazynu, na produkcję lub wydawaniu konkretnych partii dla dalszych uczestników łańcucha dostaw.

W takich przypadkach liczenie ręczne byłoby nieefektywne, zajmowałoby stanowczo zbyt wiele czasu oraz wiązałoby się ze zbyt dużym prawdopodobieństwem popełnienia błędu. W efekcie mogłoby spowodować nieprawidłowości w dostawach i problemy z określeniem stanów magazynowych. Przedsiębiorcy chętnie zatem wykorzystują liczenie sztuk metodą wagową, z zastosowaniem dedykowanych urządzeń pomiarowych.

Przeliczanie sztuk na kilogramy – liczenie sztuk metodą wagową

Podstawowym urządzeniem pomiarowym dla branży owocowo-warzywnej pozostaje waga elektroniczna, która umożliwia łatwe zapamiętanie masy konkretnej liczby sztuk, a następnie wygodne przeliczanie sztuk na kilogramy lub przeprowadzenie odwrotnej procedury – bez żmudnych i pracochłonnych działań ręcznych przy przyjmowaniu, kompletacji lub wydawaniu towarów.

Nowoczesne maszyny o dużej dokładności pomiaru pozwalają np. na liczenie sztuk (np. warzyw i owoców). Do tego celu należy tylko zdefiniować wzór wagowy, np. konkretną liczbę produktów, które są zapamiętywane przez urządzenie do późniejszego automatycznego wykorzystania przy pomiarach kolejnych partii towaru.

Z jakich wag mogą korzystać producenci warzyw i owoców? Do dyspozycji pozostaje szereg produktów ważących, umożliwiających określanie masy lub liczby sztuk rozmaitych towarów. Pojawiają się choćby wagi automatyczne (porcjujące lub odważające) do wykonywania pomiarów, odważania i dozowania produktów lub surowców. Gdzie je wykorzystać? Stanowią nieodzowne narzędzie pracy przy przeładunku produktów sypkich lub ciekłych, wydawaniu konkretnych porcji towaru oraz właściwym dozowaniu porcji. Innym rozwiązaniem są wagi kombinacyjne (szufladowe) idealnie sprawdzające się do ważenia owoców i warzyw. Pojawiają się także wagi, dzięki którym można ważyć w worki (wagoworkownice) lub paczki (wagopakowarki) nawet do kilkudziesięciu kilogramów.

Kiedy stosuje się metodę wagową? Przydaje się to zwłaszcza przy produkcji, określaniu stanów magazynowych, kompletacji zamówień oraz kontroli jakości i ilości produktów lub surowców. Wagi liczące sztuki to też rozwiązanie przyspieszające pracę przy taśmie produkcyjnej lub w sortowni warzyw i owoców.

Coraz częściej nowoczesne wagi łączy się w kompleksowy system z innymi urządzeniami elektronicznymi, by stworzyć skuteczny, zautomatyzowany system, zbierający niezbędne dane, potrzebne do realizowania poszczególnych procesów produkcyjno-magazynowych.

Nowoczesne oprogramowanie – kompleksowe systemy informatyczne dla branży spożywczej

Samo kontrolowanie wagi i liczby ważonych elementów to nie wszystko. W zakładach z branży spożywczej coraz częściej stawia się na narzędzia pozwalające na połączenie i cyfryzację większości procesów toczących się na liniach produkcyjnych, w magazynach etc. W efekcie zwiększa się efektywność działania i minimalizuje ryzyko popełnienia kosztownego błędu. Dla optymalizacji rozwiązań, elektroniczne wagi łączy się z systemami informatycznymi, służącymi do zarządzania produkcją, magazynem i traceability żywności.

Jednym z takich narzędzi jest nasz program KONNECT’Agro, posiadający funkcjonalności systemów WMS i ERP. Działa w czasie rzeczywistym, wspiera wieloaspektową automatyzację pracy i integrację z rozmaitymi urządzeniami elektronicznymi, w tym wagami, drukarkami i paletyzatorami. Jest to skuteczny sposób na poprawę przepływu informacji, zminimalizowanie występowania błędów oraz lepszą współpracę pomiędzy działami firmy oraz innymi ogniwami nawet wielopodmiotowych łańcuchów dostaw.

Wszystkie dane z wagi (i innych urządzeń) są od razu przekazywane do bazy, co znacząco ułatwia realizację zamówień i bieżące kontrolowanie stanów magazynowych. To szansa na efektywniejsze wykonywanie poszczególnych zadań, skrócenie czasu potrzebnego na dostarczenie towarów oraz oszczędności finansowe dla wszystkich zaangażowanych podmiotów. Automatyzacja i cyfryzacja w branży spożywczej z dostosowanymi rozwiązaniami KONNECT’Agro – to opcja opłacalna na każdym etapie łańcucha dostaw.