Przechowywanie żywności wymaga spełniania bardzo restrykcyjnych norm bezpieczeństwa. Dotyczy to nie tylko organizacji samej przestrzeni i zastosowanego w niej wyposażenia, ale także użycia odpowiednich rozwiązań informatycznych, dzięki którym możliwe jest sprawne zarządzanie magazynem w branży spożywczej.
Coraz chętniej sięga się po dedykowane narzędzia, jak systemy WMS, połączone z bardziej ogólnym oprogramowaniem, dzięki czemu tworzy się idealne warunki do przechowywania żywności.
Zarządzanie magazynem w branży spożywczej – dlaczego warto wdrożyć WMS w firmie?
WMS to program, służący do zarządzania całym magazynem, znajdującymi się w nim towarami, ich przepływem oraz wszystkimi procesami logistycznymi z tym związanymi. Niejednokrotnie systemy magazynowe bywają zintegrowane z oprogramowaniem typu ERP, które stosuje się do kompleksowego zarządzania przedsiębiorstwem. Takie rozwiązanie pozwala zoptymalizować pracę i jeszcze bardziej usprawnić przepływ informacji, co w branży spożywczej ma olbrzymie znaczenie.
Wdrożenie oprogramowania WMS przekłada się zatem na większą efektywność procesów logistycznych w firmie, przy ograniczeniu czasu i środków finansowych, potrzebnych do realizacji poszczególnych zadań.
Zarządzanie magazynem w branży spożywczej z użyciem WMS pozwala na kontrolowanie szeregu procesów, jak choćby:
- przyjmowanie i wydawanie towaru,
- zarządzanie zamówieniami,
- wsparcie księgowości i obsługi klientów,
- optymalna segregacja i rozmieszczenie towarów w magazynie.
Dobrej klasy narzędzia WMS pomagają skrócić czas potrzebny na wykonanie poszczególnych czynności. Cyfrowa baza danych z dostępem w czasie rzeczywistym pozwala na automatyczne tworzenie etykiet, dzięki czemu można bez większego trudu zidentyfikować każdą partię towaru, co bywa ważne dla utrzymania pełnej traceability każdego produktu trafiającego do magazynu lub wysyłanego dalej, do finalnych odbiorców.
Precyzyjne oznaczenie każdego towaru oraz aktualna baza danych, do której dostęp mają wszystkie upoważnione osoby, to także mniejsze ryzyko wystąpienia błędów, mogących nieść za sobą zagrożenie dla zdrowia konsumentów, a także straty wizerunkowe i finansowe dla przedsiębiorców z branży spożywczej.
Kluczowe parametry – optymalizacja przechowywania żywności w magazynie
Systemy WMS pozwalają na automatyzację kontrolowania kluczowych parametrów towarów przechowywanych w magazynie. Dotyczy to choćby:
- daty przydatności,
- priorytetyzacji towarów
- identyfikowalności (traceability) towarów.
Do magazynu często trafiają takie same produkty o różnym terminie przydatności do spożycia. Kontrolowanie tego typu parametrów bez zastosowania odpowiednich narzędzi informatycznych byłoby niezmiernie trudne. Do tego przydają się systemy WMS, które nieustannie sprawdzają każdą partię towarów oraz pomagają usprawnić kompletację, by do każdego klienta trafiały wyłącznie produkty spełniające jego wymagania. Systemy mogą działać w oparciu o wprowadzone do nich różne zasady i modele wydawania towarów (np. FIFO lub FEFO).
Oprogramowanie WMS to także sposób na uzyskanie pełnej identyfikowalności żywności znajdującej się w magazynach. Pomaga to sprostać restrykcyjnym przepisom oraz utrzymać optymalną jakość każdej partii produktu, której kompletną historię i drogę od pola na stół konsumenta da się łatwo prześledzić.
Zarzadzanie magazynem w branży spożywczej – dedykowane rozwiązania od AKANEA
Oprogramowanie stworzone przez AKANEA to produkt zbudowany z myślą o branży spożywczej. Współtworzą go specjaliści IT oraz osoby działające od wielu lat w sektorze owocowo-warzywnym.
Co daje wdrożenie oprogramowania Konnect’Agro od AKANEA? Dzięki niemu można śledzić przepływ towarów w magazynie – od przyjęcia i zmagazynowania, do otrzymania zamówienia i wydania konkretnej partii produktów. Dodatkowo system usprawnia też komunikację z innymi podmiotami, zaangażowanymi w proces produkcji, przetwórstwa lub dystrybucji żywności lub z instytucjami państwowymi, wspierając optymalizację działań na każdym etapie.
Rozwiązanie jest zbudowane z praktycznych modułów, co pozwala dopasować je do potrzeb konkretnej firmy. Łączy funkcjonalności WMS i ERP, oferowanych przez innych dostawców oprogramowania informatycznego dla biznesu, przez co staje się rozwiązaniem prostym i bardzo praktycznym, ułatwiającym codzienną pracę i zwiększającym efektywność działania.
Produkt wykorzystuje technologię automatycznej identyfikacji oraz informatykę mobilną (kody kreskowe), a także współpracuje z innymi produktami i sprzętami wykorzystywanymi w magazynach do przechowywania żywności. Można go stosować w standardowych magazynach albo wdrożyć w automatycznych magazynach wysokiego składowania.
Dzięki temu pozwala na sprawne zarządzanie magazynem w branży spożywczej, gwarantuje efektywną realizację wszystkich procesów oraz zachowanie pełnej identyfikowalności każdej partii towaru. Dzięki temu zmniejsza się potencjalne straty, usprawnia przepływ informacji i produktów, co pozwala uzyskać wysoką konkurencyjność, wyprzedzić rywali z branży, a w efekcie zyskać wielu zadowolonych klientów.